نیتروس

اگر فیلم‌های سینمایی همچون «سریع و خشن» را دیده باشید احتمالا متوجه شده‌اید که بازیگران نقش اول این فیلم یک دکمه مخصوص را داخل کابین فشار داده و خودرو ناگهان با افزایش قدرت قابل‌توجهی به پیش می‌رود.

زمانی که شخصیت اصلی فیلم این کار را انجام می‌دهد دوربین معمولا به داخل صندوق خودرو رفته و یک تانک قرمز را به نمایش می‌گذارد. پس از آن هم اتصالات مخصوصی در پیشرانه نشان داده می‌شوند و درنهایت همه‌چیز محو و کم‌رنگ می‌شود که نشان دهنده رسیدن خودرو به سرعت بسیار بالاست. آن دکمه‌ای که راننده فشار می‌دهد به سیستم نیتروژن یا «نیتروس» خودرو اختصاص دارد که باعث می‌شود خودرو به‌طور باورنکردنی سریع شود اما آیا این صحنه‌ها واقعی هستند یا اینکه جلوه‌های ویژه هالیوودی به شمار می‌روند؟

سیستم نیتروس از یک سری قطعات پرفورمنس قابل‌نصب روی قوای محرکه خودرو تشکیل شده که باعث افزایش موقتی قدرت پیشرانه می‌شود. این سیستم معمولا شامل بخش‌هایی ازجمله یک یا دو تانک نیتروس حاوی گاز تبدیل‌شده به مایع، لوله‌های انتقال‌دهنده نیتروس از تانک به منیفولد ورودی، جت‌های اسپری‌کننده گاز و سوخت، شیر برقی فعال‌کننده سوئیچ‌ها و سوپاپ‌های سیستم و کنترلر کل سیستم خواهند بود.

هدف از طراحی این قطعات تزریق نیتروس اکسید به سیلندر موتور است تا به تولید قدرت بیشتر کمک کند. گاز نیتروس از دو اتم نیتروژن و یک اتم اکسیژن تشکیل شده و به حالت مایع در تانک‌های نیتروس ذخیره می‌شود.

زمانی که سیستم را فعال کنید، نیتروس با یا بدون سوخت بنزین به منیفولد ورودی تزریق و سپس وارد محفظه احتراق می‌شود تا قدرت بیشتری تولید کند. زمانی که نیتروس اکسید وارد موتور خودرو شود به دو روش قدرت آن را افزایش خواهد داد. روش اول زمانی است که نیتروس اکسید گرم می‌شود، هنگامی که دمای این ماده به حدود ۳۰۰درجه سانتی‌گراد می‌شود مولکول‌ها از یکدیگر جدا شده و باعث می‌شوند اتم‌های اکسیژن آزاد بیشتری برای احتراق حاصل شوند.

روش دوم این است که نیتروس اکسید در حالت مایع ذخیره می‌شود و زمانی که به حالت گازی درمی‌آید دمای آن به‌طور قابل‌توجهی کاهش یافته و به منفی ۹۰درجه سانتی‌گراد می‌رسد.

این امر به خنک شدن هوای ورودی به موتور و متراکم‌تر شدن آن کمک می‌کند که این امر نیز باعث خواهد شد اکسیژن بیشتری به محفظه احتراق برسند. اکسیژن فاکتوری حیاتی برای هر نوع احتراق، از سوختن یک چوب گرفته تا احتراق سوخت در سیلندر خودرو است. به‌همین‌دلیل هرچه ارتفاع بیشتر شود قدرت تولیدی موتور کمتر می‌شود زیرا در ارتفاع بالا اکسیژن کمتری برای احتراق وجود دارد؛ اما زمانی که اکسیژن کافی ناشی‌از گاز نیتروس را با هوای خنک‌تر و متراکم‌تر بیرون موتور ترکیب کنید مولکول‌های اکسیژن بیشتری نسبت‌به هوای عادی اطراف خودرو خواهید داشت.

در این حالت خودرو می‌تواند سوخت بیشتری را به این ترکیب اضافه کند که نتیجه آن قدرت تولیدی بالاتر خواهد بود. شاید با خود فکر کنید اضافه کردن سیستم نیتروس به خودرو به سادگی قرار دادن یک تانک ذخیره‌کننده این ماده در صندوق‌عقب، لوله‌کشی از آن به منیفولد و نصب یک دکمه است اما این‌طور نیست!

نصب این قطعات تنها آغاز راه استفاده از سیستم نیتروژن یا نیتروس خودرو است و البته باید تغییرات دیگری را نیز بسته به میزان قدرت مدنظر به‌دست آمده از این سیستم اعمال کنید؛ اما یکی از اولین نکاتی که باید قبل از خرید سیستم نیتروس در نظر بگیرید میزان قدرت اضافی تولیدی موتور خودروست.

شاید شما بتوانید ۱۵۰ اسب‌بخار بیشتر را به مدت کوتاهی با نیتروس دریافت کنید اما اگر موتور نتواند این قدرت را تحمل کند ریسک خرابی قطعات آن وجود خواهد داشت. حتی اگر مقدار مناسبی از نیتروس را به‌کار بگیرید تا موتور خودرو آسیب نبیند، شما همچنان نیازمند تنظیم زمان‌بندی موتور و سوخت تحویلی به آن خواهید بود تا از ارسال مقدار کافی سوخت و اکسیژن به محفظه احتراق مطمئن شوید.

شاید مجبور شوید برخی قطعات از شمع گرفته تا پیستون و یاتاقان را نیز تعویض کنید تا بتوانید از سیستم نیتروس حداکثر استفاده را ببرید. البته راه‌های دیگری هم برای افزایش قدرت قلب تپنده خودرو وجود دارد. مثلا شما می‌توانید با سیستم‌های پرخوران همچون توربوشارژر یا سوپرشارژر بر قدرت تولیدی بیفزایید چراکه هر دو سیستم باعث ورود هوای بیشتر به موتور می‌شوند.

همچنین در صورت نصب اینترکولر، هوای ورودی به موتور نیز خنک‌تر می‌شود. البته افزودن این دو سیستم به موتور خودرو کار پیچیده و هزینه‌بری است و شاید نیتروس راه‌حلی ساده‌تر برای افرادی باشد که نمی‌خواهند سرمایه زیادی را به این کار اختصاص دهند. به همین خاطر از نیتروس به‌عنوان سوپرشارژر فقرا نام می‌برند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 2 =